Retkeily on elämäntapa

Näin löydät sinulle sopivat aseiden patruunat - testaa patruunasi

Patruunat aseisiin valitaan metsästäjän omien mieltymysten, kokemusten ja ampumistavan mukaan. Toiset suosivat patruunoita, joissa on suurempi lataus sekä haulikoko, kun taas toisia miellyttää enemmän aseiden patruunat, joissa on muutama gramma vähemmän latausta ja pienempi kokoinen hauli, molemmilla valinnoilla voi saada yhtä paljon saaliita.

Ammusten valintaan vaikuttaa myös muun muassa ampumistyyli, jotkut ampuvat mieluummin lähietäisyydeltä, jolloin pienempiä luoteja suositaan tiheämmän latauksen vuoksi. Toiset ampuvat pidemmille etäisyyksille tarkoitetuilla metsästyspatruunoilla, joissa suuremmat patruunat säilyttävät kuvionsa ja tarkkuutensa paremmin. Oikeaa patruunaa varten ei siis ole olemassa tiukkoja sääntöjä.

Aseiden patruunat ja niiden sopivuuden tarkistus

Patruunan sopivuus riippuu aina aseesta, joten metsästyskaverin suosima patruuna ei välttämättä ole paras valinta sinun aseeseesi. Siksi on suositeltavaa testata patruunan yhteensopivuus aseen kanssa ennen jo metsästyskautta.

Helpoin tapa tarkistaa patruunoiden sopivuus on mennä ampumaradalle ja ampua halkaisijaltaan noin metrin kokoiseen pahvitauluun metsästysetäisyydellä. Tämän jälkeen voidaan tarkkailla patruunoiden kuviointia, noin 75cm halkaisijailta. Hyvän kuvion tunnistaa siitä, että ampumapinta on tasaisesti peitetty ja että siinä on korkeintaan muutama savikiekon kokoinen reikä.

Testaa myös patruunan uppoaminen

Ampuma pinnan lisäksi on hyvä testata myös patruunoiden uppoamista. Erityisesti syksyn vaihtuessa talveen lintujen ja eläinten rasvapeite lisääntyy, jolloin luodin uppoamisen merkitys korostuu entisestään. Uppoamista voi testata esimerkiksi ampumalla puiseen lautaan, josta voi mitata senttimetreinä, kuinka syvälle luoti uppoaa.

Patruunan laatu vaikuttaa suuresti uppoamiseen ja kuvioon. Paksujen rasvakerrosten, karvojen tai höyhenien läpäisyä voidaan parantaa päällystämällä patruunat esimerkiksi nikkelillä tai kuparilla.

Näin säilytät aseiden patruunat

Ampumatarvikkeet ja ampuma-aseet eivät saisi olla suoraan saatavilla yhdessä - tämä pätee varastointiin sekä kuljetukseen. Ampumatarvikkeita voidaan säilyttää samassa ajoneuvossa ja samalla varastointialueella edellyttäen, että edellä mainitut vaatimukset täyttyvät. Metsästyksen aikana aseet ja ampumatarvikkeet on pidettävä hallinnassa ajoneuvossa liikkuessa. Metsällä, alueelta toiselle siirryttäessä ammuksia ei tarvitse poistaa lippaasta. Muuten sovelletaan hyväksi havaittuja sääntöjä, eli asetta on kuljetettava lataamattomana lippaassa. Ajoneuvosta poistuttaessa aseet ja ampumatarvikkeet on säilytettävä lukitussa paikassa, kuten lukitussa autossa ja ne on sijoitettava tai piilotettava siten, etteivät ne ole näkyvissä ulkopuolelta. Aseiden patruunat myy esimerkiksi Suomen Ase ja Retkeily.


jaa